...... Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türk halkına Türk milleti denir . Mustafa Kemâl ATATÜRK......

21 Eylül 2012 Cuma

BATIL İNANÇLAR VE HURAFELER



Bir Cumhuriyet Kurumu olan TC.İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ'nün
Camilerde okutulmak üzere yayınladığı 21.09.2012 tarihli "Hutbe_(Mimberde-okunan-dua-ve-öğüt)".

-BATIL İNANÇLAR VE HURAFELER-
"Muhterem Müslümanlar,
İslâm dini, Allah katında en son ve en mükemmel dindir. Dinimiz akla, düşünceye ve ilme büyük önem vermiştir.  İyi ile kötünün, yanlış ile doğrunun, hayır ile şerrin, ayırt edilmesine aklı ve ilmi ölçü  kabul etmiştir. Bu sebeple akla ve ilme aykırı, akılla açıklanması mümkün olmayan bâtıl
inançları ve hurafeleri reddetmiştir.
Kuran-ı Kerim insanları daima  düşünmeye,akıllarını kullanmaya, kâinattaki ahenk ve değişmeyen düzenden ibret alarak, bu yoldan Allah’ın varlığını ve sonsuz kudretini anlamaya çağırmıştır. (Bakara Suresi,2/164.ayet)"

Hutbenin Devamı Buradan


ATATÜRK İLKELERİ

CUMHURİYETÇİLİK
Bugünkü hükümetimiz, devlet teşkilâtımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilâtıdır ki, onun adı Cumhuriyet'tir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir_(1925)

MİLLİYETÇİLİK
Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur. Bu toplumun fertleri ne kadar Türk kültürü ile dolu olursa, o topluma dayanan Cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur_(1923)

HALKÇILIK
Halkçılık, toplum düzenini çalışmaya, hukuka dayandırmak isteyen bir toplum sistemidir_(1921)

LÂİKLİK
Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz_(1926)

DEVLETÇİLİK
Devletçiliğin bizce anlamı şudur: Kişilerin özel teşebbüslerini ve şahsî faaliyetlerini esas tutmak; fakat büyük bir milletin ihtiyaçlarını ve çok şeylerin yapılmadığını göz önünde tutarak, memleket ekonomisini devletin eline almak_(1936)

DEVRİMCİLİK
Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların, (devrimlerin) gayesi Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş ve bütün anlam ve görüşleriyle uygar bir toplum haline ulaştırmaktır_(1925)

M.KEMÂL ATATÜRK