...... Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türk halkına Türk milleti denir . Mustafa Kemâl ATATÜRK......

26 Mayıs 2012 Cumartesi

LİMAN-İŞ SENDİKASI BAŞKANLAR KURULU BİLDİRİSİ

Mavi Lİman

Liman-İş Başkanlar Kurulu, 25 Mayıs 2012 tarihinde Liman-İş Genel Merkezi’nde toplanarak başta üyelerimizin sorunları olmak üzere gündeme ilişkin konuları değerlendirmiştir.
Dünya’da bir yandan Arap Baharı ile başlayan özgürleşme hareketlerinin, diğer yandan bölgesel ekonomik krizlerin getirdiği kaos ve karmaşa ortamı Türkiye’yi de hem ekonomik, hem de toplumsal açıdan olumsuz etkilemeye başlamıştır. Enflasyon yeniden yükselme eğilimine girmiş, cari açıklar ve borç yükü artmış, halkın alım gücü düşmüştür. Bunun yansımaları işçilere ve memurlara dayatılan zam oranlarında, özelleştirmeye hız verilmesi yönündeki karar ve uygulamalarda ve diğer ekonomik ve sosyal politikalarda görülmektedir.

 Bu gelişmelerin yaşandığı bir ortamda toplanan Liman-İş Başkanlar Kurulu aşağıdaki kararları almıştır:

ATATÜRK İLKELERİ

CUMHURİYETÇİLİK
Bugünkü hükümetimiz, devlet teşkilâtımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilâtıdır ki, onun adı Cumhuriyet'tir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir_(1925)

MİLLİYETÇİLİK
Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur. Bu toplumun fertleri ne kadar Türk kültürü ile dolu olursa, o topluma dayanan Cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur_(1923)

HALKÇILIK
Halkçılık, toplum düzenini çalışmaya, hukuka dayandırmak isteyen bir toplum sistemidir_(1921)

LÂİKLİK
Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz_(1926)

DEVLETÇİLİK
Devletçiliğin bizce anlamı şudur: Kişilerin özel teşebbüslerini ve şahsî faaliyetlerini esas tutmak; fakat büyük bir milletin ihtiyaçlarını ve çok şeylerin yapılmadığını göz önünde tutarak, memleket ekonomisini devletin eline almak_(1936)

DEVRİMCİLİK
Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların, (devrimlerin) gayesi Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağdaş ve bütün anlam ve görüşleriyle uygar bir toplum haline ulaştırmaktır_(1925)

M.KEMÂL ATATÜRK